top of page
 • Writer's pictureAku Saarelainen

Varustus: taisteluvarustus täydellisenä, aikaa viisi minuuttia!


Finnish soldier in full combat gear
Kuvaaja: Jaakko Tastula

Lämpimät vaatteet on ostettu ja puskatemppuiluvälineitä on taskut täynnä, mutta silti on jäljellä ylimääräistä rahaa oman taistelunkestävyyden parantamiseen? Silloin on aika kasata oma taisteluvarustus!


Nykyaikaisen sotilaan taisteluvarustuksen (B-kehä) voi katsoa koostuvan kolmesta keskeisestä komponentista: kypärä, taistelukantolaite ja pikkureppu. Lienee taas sanomattakin selvää, että poikkeusoloissa nämä jaetaan sotaväen puolesta niille, ketkä kyseisiä varusteita tarvitsevat. Mutta omat voi olla silti parempia ja ennen kaikkea taisteluvarusteita ei saa edes Maakuntakomppanian kotivarustukseen mukaan, joten vapaa-ajan harjoittelun kannalta omat varusteet on vakavan treenin edellytys.


Pään suojaus sisällön arvokkuuden mukaan

Itse en juuri välitä kypäristä, joten käsitellään tämä aihepiiri nopeasti alta pois. Ballistinen kypärä suojaa sirpaleilta, parhaat jopa henkilökohtaisten aseiden luodeilta, mutta myös ei-ballistisella kypärällä (ns. bump-kypärä) on paikkansa tarjoten suojaa hitaasti lentäviltä esineiltä ja pään kolhimiselta taistelukentällä toikkaroinnin yhteydessä. Bump-kypärä tarjoaa myös kevyen ja vakaan jalustan kuulosuojaimille ja pimeänäkölaitteille. Omassa käytössä on Ops-Coren Fast bump. Vastaava high cut-mallinen kypäräkiinnitteisten kuulosuojainten käytön mahdollistava ballistinen kypärä on yleinen näky reserviläistoiminnassa.


Kovalle rahalle saa vastineen, ja MTEK, Ops-Core sekä Team Wendy valmistaa erinomaisia (ja kalliita) ballistisia high cut-kypäriä. Rahalla saa hyvän suojauksen lisäksi mukavuutta ja keveyttä. Budjettimalleja tarjoaa Protection Group Denmark. Muiden ominaisuuksien lisäksi kannattaa huomioida kypärän sisukset: BOA-mallin kiertokytkimellä toteutettu kiristys takaa istuvuuden ja kunnon geelipehmusteet mukavuuden. Kiinalaisiin en sortuisi, kun kyseessä on kuitenkin suojaväline. Esikuntakäyttöön multa löytyy myös yhdysvaltalainen ACH, joka on päässä mukava, mutta tarjoaa silti armeijan pottaa vastaavan suojapinta-alan

Finnish soldier wearing a helmet
Ops-Coren Bump kaikilla mausteilla, US issue-ACH ilman mausteita

Missä heppu, siellä reppu
Soldier aiming his weapon
Direct Action Dust 2 toimii pienenä ratareppuna

Pikkureppujen valikoima nykymaailmassa on henkeäsalpaava ja kaukana on ne ajat, kun piti valita Camelbakin tai saksalaisen ylijäämärepun väliltä. Camelbakin reput pitävät edelleen pintansa ja 14 vuoden kokemuksen perusteella voin vahvasti suositella. 20 litran kokoluokassa Camelbakin HAWG on vanha mestari ja edullisempi haastaja on vaikkapa Direct Action Dust 2. Miltec/Särmä/vast assault pack -mallin reppu ei houkuttele repun hankalan muodon johdosta.


20 litran reppu sopii hyvin ratarepuksi ja taisteluharjoituksissa päiväreppukäyttöön, mutta mittavaa määrää vaihtovaatteita, ruokaa tai majoittumisvälineitä reppuun ei saa mahtumaan. Karkeasti siis päivärepulla et taistele yön yli, vaikka selviytymistilanteessa repusta ja sen sisällöstä on enemmän iloa kuin pelkistä A-kehän varusteista.


Taistellessani pahuutta vastaan Afrikan auringon alla oli Dust 2 luottopeli. Siellä kulki työläppäri, huonon kelin takki, iso vesipullo, passi, kopiot kaikista keskeisistä asiakirjoista sekä kunnioitettava nippu käteistä. Ja paljon muutakin, myös puskatemppuilukamppeita!A military styled backpack
Camelbak Talonin iso ”majavanhäntä”-tyylin etuläppä kantaa vaikka kypärän. Kuva: Jaakko Tastula

Seuraava reppukokoluokka on niin sanottu 3 päivän reppu, jonka kantaisä on Eaglen 3-day pack (yllätys!). Camelbakin tuotteista BFM ja Motherlode on näillä kinkeripiireillä. Nimestään huolimatta Suomen oloissa nämä noin 40 litran reput soveltuvat käytännössä yhden yön reissuihin ja niihinkin vain sulan maan aikana, etenkin kun huomioidaan myös sotilastoiminnassa tarvittava joukkokohtainen varustus.


Budjettimallina voisi olla Direct Action Ghost 2. Camelbakin uusien tuotteiden saanti voi olla hieman hankalaa, mutta mainittuja reppuja löytää yleensä käytettynä asialliseen hintaan nettihuutokaupoista.

Military accessorier
FAC Trackin kyljessä kulkee vaikkapa joku pikkunäppärä vara-ase

Varsinaiset rinkat olen rajannut tämän kirjoituksen ulkopuolelle, kuten myös pienet rinkat. Näitä ei voi oikein kutsua taisteluvarustukseen kuuluvaksi materiaaliksi, vaan kyse on enemmän tiedustelutehtäviin sopivasta kalustosta. No ehkä pitää vähän hehkuttaa Eberlestockin FAC trackia, joka selässä on taivallettu aika monta tarkka-ampujakilpailua. Vaikka numeroiden varjossa koko on samaa luokkaa Motherloden kanssa, on sekä ulkoinen koko että vetoisuus aivan eri planeetalta ja FAC track soveltuukin sitten oikeasti jo niille kolmen päivän reissuille.


Kaikista mainituista löytyy kokemusta ja eri malleja testattuani olen päätynyt ratkaisuun, jossa pikkureppuna on DA DUST 2, isompana reppuna Camelbak Talon, pienenä rinkkana Eberlestock FAC Track ja isona rinkkana Savotan 906. Jos budjetti tai muut tekijät rajoittavat vain yhteen kantolaitteeseen, on 3 päivän reppu järkivalinta. Sen saa yleensä repun omilla remmeillä kiristettyä pienemmäksi myös Korkeaa Nopeutta ja Matalaa Vastusta vaativiin operaatioihin.


Oman tetsarin metsästys

Erilaisia taistelukantolaitteita on ollut maailmanhistoriassa valtava määrä. Vaikka valjasmallin taisteluvöillä ja TAC-1 -mallin ”kalastajanliiveillä” on vielä aikansa ja paikkansa, on reserviläistoiminnassa kaksi selkeästi erilaista suositeltavaa kantolaitteen mallia: chest rig ja plate carrier.


Chest rigillä tarkoitetaan kevyttä tiedusteluliiviä, joka mahdollistaa ampumatarvikkeiden ja muiden välttämättömien välineiden mukana kuljettamisen niin, ettei kantolaitteen käyttö haittaa rinkan kanssa toimintaa. Nämä tiedusteluliivit eivät siis suojaa vihollisen vaikutukselta. Chest rig voi olla modulaarinen tai valmis malli. Kiinteillä taskuilla varustetut ovat yleensä kevyempiä. Chest rig on myös siinä mielessä salaa tehokas, että sopivan pienellä liivillä pystyy täydentämään vaikkapa valjasmallin taisteluvyötä tai pelkkää sirpaleliiviä.


Omassa käytössä on ollut Tactical Tailorin 2-osainen MAV, joka oli toimiva liivi, mutta hieman turhan raskas. Nyttemmin olen siirtynyt Spiritus Systemsin fanipojaksi ja oma chest rigini on niitä peruja. Spiritus Systemsin idea on heidän omien tuotteiden keskinäiseen yhteensopivuuteen perustuva modulaarisuus, joten kyseisen firman kokonaiset kantolaiteratkaisut koostuvat useista osista. Omassa liivissä on seuraavat komponentit:


A chest rig
Tiedustelukäyttöön viritetty Spiritus Systems rigi. Kuva: Jaakko Tastula
 • SS Micro Fight Chassis Mk4

 • SS 2 x AR-10 insert tai 3 x AR-15 insert

 • SS Expander Wings Mk1

 • SS Sub-Abdominal Carry Kit Mk3

 • SS Back Strap

 • AXL Advanced Micro Fight Standard Full Zipper Insert

 • Whiskey Two Four Harness 02

 • OPS Collapsible Dump Pouch

Halvallakin voi periaatteessa saada ihan hyvän chest rigin, mutta edullisuudesta yleensä sitten maksaa ergonomiassa, painossa, kestävyydessä ja NIR-alueen naamioinnissa. Myös käyttötarkoitus vaikuttaa. Tiedustelukäyttöön tai pulttilukkokiväärin kaveriksi voi riittää hyvinkin minimaalinen kantolaite, kuten vaikkapa pelkkä Micro Fight Chassis.


Jos tavoite on saada tavallinen taistelukuorma kulkemaan liivissä, on silloin koosta ja useammasta taskusta hyötyä. Omassa tuttavapiirissä on kehuttu Helikonin Mini Training Rigiä kustannustehokkaaksi vaihtoehdoksi ja rakenteeltaan se vaikuttaa pätevältä liiviltä.


Plate carrier on ehtaa 00-lukua, meikäläisittäin siis nykyaikaa!

Plate carrierilla tarkoitetaan kevytrakenteista kantolaitetta, joka taistelussa tarvittavan materiaalin lisäksi kantaa ballistiset suojalevyt (eli ne platet). Tyypillisen plate carrierin kokoonpanoon kuuluu takapussi, etupussi, olkaimet sekä etu- ja takapussin yhdistävä vyötäröosa, eli cummerbund. Joissain liiveissä nämä voivat olla kaikki yhtä palaa, mutta useimmat plate carrierit ovat modulaarisia, jolloin osia pystyy vaihtelemaan erilaisiin käyttötarkoituksen mukaan.


A soldier standing in full gear
Plate carrier käytössä. Kuva: Jaakko Tastula

Etupussi on keskeinen osa plate carrieria: siihen kiinnittyy pääosa taskuista, joissa lippaat ja muu materiaali kannetaan. Taskut voivat olla kiinteät tai pussissa voi olla PALS-nauhakujat modulaarisille taskuille. Yleistä on myös etupussin alareunan pörrövelcro, johon saa kiinni placard-mallisen paneelitaskun. Placardeja on erilaisia: yleisiä ovat kolmen lippaan taskut tai vastaavat lipas- ja yleistaskujen yhdistelmät. Etupussissa on yleensä tarranauhapaikka nimilapulle sekä läpivientejä ja kouruja radion kaapeleille, vesirakon letkuille tai muille vastaaville.


Etupussin sisäpinnassa voi olla lisätasku tai pehmikkeitä. Etupussi ottaa sisäänsä SAPI- tai vastaavan suojalevyn. Suojalevy voi olla Stand Alone-mallinen, jolloin pelkkä kova levy riittää, tai ICW-levy (In Conjunction With) jolloin kovan levyn alle tarvitaan pehmeä IIIA-tason suojapaneeli. Ballististen lisälevyjen tyypilliset suojausluokat ovat karkeasti III+ (Rynnäkkökivääri, konekivääri) ja IV (konekiväärin panssariluoti).


Takapussi sisältää vastaavasti toisen suojalevyn. Takapussin pinnassa voi olla PALS-nauhakujat taskuille, erillinen reppumoduuli tai kiinnikkeet reppumoduulille tai vastaavalle. Liivin cummerbund kiinnittyy takapussiin niin, että cummerbundin koko säädetään kiinnityskohtaa muuttamalla. Liivi suljetaan cummerbundista etupussiin joko tarranauhalla tai pikasoljilla. Cummerbundissa voi olla paikat IIIA-tason pehmeille suojille tai 6” x 6” koville suojalevyille, minkä lisäksi cummerbundissa voi olla taskuja lippaille tai muulle tavaralle.


Mulla on itselläni kaksi plate carrieria. Toinen on minimaalinen ja se on aina autossa vänkärin penkin alla mukana. Pienen kokonsa ja yksinkertaisen rakenteen ansiosta sitä voi pitää vaikka löysän hupparin alla melko huomaamatta. Tämä pienempi carrier on Spiritus Systemsin covert-sarjaa, joka on siis tarkoitettu piilokäyttöön. Cummerbund on elastinen ja siinä on sisäänrakennetut taskut. Tässä carrierissa mulla on sisällä kevyet ja ohuet III+ -tason Stand Alone -suojalevyt.

Spiritus Systems Covert Plate Carrier
Spiritus Systems LV119 Covert auki levitettynä. Kuva: Jaakko Tastula

Varsinainen ryntöcarrierini on myös Spiritus Systemsin valmiste. Se on rakennettu esikuntamiehen taistelumoodiin ja urheiluammunnassa käytettäväksi. Tässä liivissä minulla on etupussissa kolmen läpällisen lipastaskun paneeli, pikakiinnitettävässä cummerbundissa läpällisiä lipastaskuja sekä yleistaskuja ja takapussissa juomareppumoduuli. Edessä ja takana on PKM:n pehmytsydämisen luodin kestävät III+ -levyt, cummerbundissa pehmeät IIIA-suojapaneelit ja liivin etupussiin kiinnittyvän dangler-taskun sisällä alavatsaa suojaava IIIA-paneeli. Läpällisiin lipastaskuihin olen päätynyt sen johdosta, että niihin sopii kaikkien mulla käytössä olevien aseiden lippaat (AR-15, AR-10, AK47) sekä tarvittaessa ihan mitä vaan. Kuten pistooli, vesipullo, virvekapula, valonvahvistin, banaani…


Spiritus Systems Plate Carrier
Spiritus Systems LV119 Overt auki levitettynä

Liivi koostuu seuraavista komponenteista:

 • SS LV119 Overt Front Plate Bag

 • SS LV119 Overt Rear Plate Bag

 • SS LV119 MOLLE TUBES cummerbund

 • SS Side Armor Bags

 • SS Side Armor Bag Caps

 • SS LV119 Trifold Shoulder Cover

 • SS S.A.C.K. Mk3

 • Arttu’s Handjob TUBES Adapter

 • OPS 3-Mag Pouch Flap

 • OPS Mag Pouch x2

 • SS JSTA Pouch

 • OPS General Pouch (small)

 • WTF LV119 Hydration Pack

 • Minkä lisäksi muutama patchi, juomarakko ja ne aiemmin mainitut suojalevyt

Plate Carriereissa yleensä hinta karkaa melko nopeasti. Edullisestikin voi saada hyvän ja se varsinainen suoja-arvo tulee kuitenkin niistä levyistä. Joissa ei siis kannata pihistellä. Katson teitä, teräslevyjen käyttäjät. Kuulemani mukaan Direct Actionin, Ferro Conceptsin ja Varustelekan plate carrierit ovat aivan asiallisia, vaikka omaa käyttökokemusta näistä ei ole. Etenkin Varustelekan uusissa carriereissa on otettu Spiritus Systemsistä sen verran mallia, ettei ne aivan huonoja voi olla.


Taisteluvyön aikakausi ei ole vielä ohi!

Amerikassa on olemassa varuste nimeltään ”Battle Belt” ja sehän kääntyy hienosti suomeksi taisteluvyöksi. Tällä ei nyt kuitenkaan tarkoiteta ihanan täydellistä M85-järjestelmää, vaan hieman suoraviivaisempaa ja modernimpaa vyövarustusta. Ehkä tämän sekaannusriskin johdosta meikäläisittäin puhutaankin myös pistoolivyöstä, mikä onkin kuvaavaa, sillä on aika harvinaista kanniskella vyövarustusta ilman pistoolia. Pistoolivyön filosofiaan kuuluu, että vyö kuuluu johonkin A- ja B-kehien välimaastoon. Vyö mahdollistaa jonkun näköisen taisteluun osallistumisen sellaisenaan ja muutoin täydentää plate carrieria.

Lyhyesti kuvattuna tässä kontekstissa pistoolivyö on jäykkä vyö, jota voidaan käyttää sellaisenaan tai erillisen pehmusteen kanssa. Pehmusteita on vyön sisäpinnan velcroon kiinnittyviä sekä taskumallisia, joihin varsinainen vyö sujautetaan sisään. Osa pehmusteista sisältää ballistiset paneelit, jolloin vyö täydentää plate carrierin tarjoamaa suojaa. Vyössä voi olla D-lenkki köysitoimintaa varten ja yleensä vyön solki on pikalukollinen. Pehmusteen kanssa käytettäessä kannattaa valita pykälää isompi koko.


Tyypillisesti vyöllä kannetaan sivuasetta, sivuaseen lippaita, tyhjien lippaiden taskua sekä ensiaputaskua. Lisäksi voi olla pitkän aseen lippaita, voimankäyttövälineitä, työkaluja ja niin edelleen. Tällöin yleensä vyön paino lähtee karkaamaan, jolloin voi tulla tarve käyttää henkseleitä ja taas lähestymme sitä M85-ihanuutta.


Omassa käytössä on kaksi erilaista taisteluvyötä. Toinen on rakennettu taistelukäyttöön (ja urheiluammuntaan) ja toinen voimankäyttövyöksi.


Battle belts for military use
kirjoittajan taisteluvyö ja voimankäyttövyö.

Taisteluvyössä minulla on RTI-pikakiinnityksellä varustettu telakka, joka mahdollistaa erilaisten pistoolikoteloiden kiinnityksen vyöhön. Näin pystyn käyttämään samaa vyötä sekä virka-aseeni että kaupasta ostettujen pyssyjen kanssa. Pistoolin lisäksi vyöltä löytyy taskut pistoolin lippaille ja monitoimityökalulle. Asekotelon takana on kattava ensiaputasku ja vyön selkäosassa taisteluveitsi (lähinnä SRA-lajisääntöjen vaatimuksesta).


Koko vyö koostuu seuraavista komponenteista:

 • First Spear Assaulters Gun Belt

 • HSGI Slim Grip Padded Belt

 • G-Code RTI Rotating Tactical Belt Mount

 • G-Code XST / SOC / OSH / OSL Holster

 • HSGI Improved Bleeder / Blow Out Pouch

 • HSGI Pistol Taco x 3

 • HSGI Mag Net Dump Pouch V2

 • Gerber Strongarm / MOLLE-tuppi


Voimankäyttövyö on tehty vähän kevyemmäksi: se päällä ei rymistellä ja VK-välineet painavat aivan kylliksi. Tässä vyössä on kiinteä pistoolikotelo, sillä vyötä käytetään vain virka-aseen kanssa. Vyössä on taskut teleskooppipatukalle ja käsiraudoille. Voisi olla myös kotelo etälamauttimelle ja sumutteelle. Ei ole. Mutta nämä palikat on:


 • Frog Pro Raider Belt

 • HSGI Micro Grip Belt Panel

 • HSGI Pistol Taco + Blade Tech Tek Lok + GhettoKustoms 45-asteen adapteri

 • HSGI Cuff Pouch

 • G-Code Soft Shell Scorpion Pistol Mag Carrier x2

 • G-Code Belt Slide Mount + OSL Holster

 • CDH-TAC CAT-tasku

Jos kannettavana ei ole sivuasetta tai voimankäyttövälineitä, ei tappeluvyö välttämättä ole kovin oleellinen varuste. Puukko ja kiristysside kulkee varmasti myös housujen vyöllä. Pistoolia kanniskellessa taas vyövarustukselle on vain vähän hyviä vaihtoehtoja.


Lopuksi

Minulta on usein kysytty, että mitkä varusteet reserviläistoimintaan kannattaisi ostaa. Jos artikkelista ei löydy valaistusta, osta vaikka:

 • PGD:n MICH-kypärä

 • Varustelekan PC18 IIIA-levyillä ja 3 lippaan placardilla

 • Direct Action Ghost Mk. 2-reppu

 • (HSGI Slim Grip + sisävyö + dumppitasku + ensiaputasku + mahdollinen pistoolikotelo ja pistoolin lipastaskut)

Kyseinen varustepaketti pyörii noin 1 500 euron paikkeilla ja kovat levyt lisäämällä hinta nousee pariin tonniin. Jos edullisempi paketti riittää, niin katselisin Helikonin Mini Training Rigiä ja jotain käytettyä Camelbakin reppua. Mikäli tarkoitus on harjoitella reserviläisammuntaa, koen jonkun taisteluliivin ja repun järkevänä minimitasona omille varusteille, olettaen että riittävät suojavälineet on jo hallussa.


Siinä missä A-kehän varusteissa on vähemmän variaatiota, noudattelevat B-kehän varusteet hyvin vahvasti sotilasmuotia. Joku voi oman käyttöprofiilinsa puolesta päätyä todella erilaiseen ratkaisuun taisteluvarustuksen suhteen. Enkä sano, että omat ratkaisuni olisi täydellisiä, vaan koen taisteluvarustuksen koostamisen jatkuvana itseään kehittävänä prosessina, jossa komponentti kerrallaan koko varustusta hiotaan paremmin toimivaksi.


P.S. En odota, että tämä blogisarja vastaisi kaikkiin kysymyksiin. Jos siis tuntuu, että kysyttäviä aiheen tiimoilta herää, lupaan parhaani mukaan pyrkiä vastaamaan aiheeseen liittyviin kysymyksiin ja haasteisiin somessa!


Kirjoittaja miettii taisteluvarusteita enemmän kuin kenellekään olisi terveellistä.


4,377 views

Comments


bottom of page